Modlitba při pečení chleba

V této fotogalerii se chci podělit o prožitky při propojení člověka a Boha v každodenní činnosti. Jednou z těchto úžasných činností je upečení vlastního domácího chleba. Když nám to okolnosti umožňují, i toto pečení chleba se může stát skoro denní záležitostí. Pokud je součástí přípravy a pečení ještě modlitba, věřme, že budeme toužit s láskou v srdci chléb opět chystat, pak s láskou chléb skrojit, pojíst s rodinou, s cizím člověkem, nebo jej darovat.

Jiří Okleštěk

Pečeme chléb

Záznamy: 1 - 8 ze 54
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

V rodině Pokorných se více jak 25 let peče Ježíšův chléb podle níže uvedené receptury, na základě které tvoříme úžasný chlebíček i u nás.

Složení: 1kg hladké mouky, 20g soli, 3-4g drcený či nedrcený kmín, 42g droždí (malá kostka), 0,8 litru teplé vody, ocet.

Postup: Nejprve smícháme mouku+sůl+kmín+droždí na kousíčky. Do vlažné vody (0,8l) dáme 2 velké lžíce octa a vlejeme do již promíchané mouky se solí, kmínem a droždím. Hněteme vařechou tak dlouho až se voda spojí se základem, stačí jeden Otče náš a Zdrávas a je prohněteno :-). Dáme kynout na teplé místo na cca 1 hodinu, přikryjeme. Pro hnětení a kynutí používáme velkou skleněnou mísu (keramická také výborná) a pečeme v plynové troubě v klasickém sporáku.

Doba pečení a potírání: vykynuté voňavé těsto "vyklopíme" na pečící papír v klasické plechu na maso. Těstu by se mělo trošičku pomáhat, nemělo by být úplně tekoucí. To ale záleží na mouce a nebo pokud chcete malinko tužší chléb, dejte vody o deci méně na 1kg mouky (cca 0,6 - 0,7l). Těsto se jakoby samo vytvaruje do pecenu, nebo ho lehce upravím, potřu, nahoře udělám kříž a můžu také okmínovat. Doba pečení v naší troubě je 60-70 minut na 3/4 knoflíku (bohužel nemáme stupnici :-). Během pečení se chlebík potírá vodou s troškou octa (i třeba drceným kmínem) a zde platí pravidlo: větší křupavá kůrka = častější potírání. Když peču já, potírám o-sto-šest, protože kůrku miluju, což je co 15 minut okouknout, potřít. Moje Bára o něco méně častěji. Plech s chlebíkem také otáčím, protože naše plynovka peče jinak tam či onam.

Ať už chlebík dopadne jakkoliv, tmavý, světlý, nízký, vyšší, tužší či plný dírek a vláčný, modlitbou a požehnáním chlebu řekneme vše co je v tu chvíli třeba. Radost tvoření je úžasná. Děkuji Ti Bože. Jiří O.